magyar ESOMAR napló

Mészáros József piackutató szakember vagyok. Megpályáztam és elnyertem az ESOMAR (a piackutatás nemzetközi szervezete) nemzeti képviselői posztját. Ezt a felületet a hazai ESOMAR közösséggel és a piackutatási szakmával való kommunikációra használom.

Friss topikok

Linkblog

Az ESOMAR Szabályzatának alkalmazása

2010.03.10. 01:26 | esomar | 2 komment

Ezúton is szalutálok a lektoroknak!

A mai nappal elkezdem sorozatomat, amelyben az ESOMAR Szabályzatának (ESOMAR Code) alkalmazását, illetve a szakmai és fegyelmi vizsgálatok menetét mutatom be a szövetségnél.

Miért vettem e témákat terítékre? Mert egyre növekvő fontosságúak. Míg 2007-ben még csak hetente egy etikai-alkalmazási kérdés érkezett az ESOMAR Szabályzattal kapcsolatban, addig 2008-ban hetente 2, 2009-ben pedig átlagosan heti 2,5. Leggyakoribb témák:

  • Az ügyfél személyes adatainak átadása
  • A megbízó ügynökség részére történő adatátadás
  • A válaszadó személyes adataihoz fűződő jogai (confidentiality/privacy)
  • Adatnyilvántartások vezetése

A panaszok éves száma is dinamikusan növekszik. Az elmúlt három esztendőben évente több mint duplájával nőtt a panaszok száma. Leggyakoribb panaszra késztető okok:

  • A munka ki nem fizetése
  • Kitalált, megbuherált kutatási adatok
  • Problémák a válaszadókkal
  • ESOMAR tagság valótlan állítása

Mit lehet tenni a fenti esetekben? Kihez fordulhatunk? Ha valamilyen ok miatt nem rajtam keresztül szeretnétek az ilyen problémáitokat intézni, akkor az ESOMAR különféle testületeihez fordulhattok: Ha kérdés merülne fel a kódex gyakorlati helyzetekben való alkalmazásával kapcsolatban, akkor a Szakmai Normabizottsághoz (Professional Standards Committee vagy röviden PSC) fordulhattok, ennek elnöke az igen választékos modorú Adam Phillips és John O'Brien a bizottság tanácsadója. Az esetleges szabályszegéssel kapcsolatos panaszokat a Fegyelmi Albizottság kezeli (Disciplinary Subcommittee) amelyet szintén Adam Phillips elnököl, ahol a régi lengyel ESOMAROS Wlodek Daab alelnököl és a német GfK-s Raimund Wildner a tag. Előfordul, hogy Eseti Fegyelmi Bizottságot (Ad-hoc Disciplinary Committee) hoznak létre.

Eddig a mai poszt. Láttam a statisztikából, hogy vannak, akik kajálják (RSS feed), amit kirakok. Kérlek, jelezzetek már vissza, érdekel-e benneteket mélyebben ez a téma? Amit itt tovább fejtegetnék: 1. Hogyan érdemes a bizottságokhoz fordulni? 2. Néhány példa az eljárások menetéről. Rendben lesz így, elég izgi, menő vagy nem menő?

A bejegyzés trackback címe:

https://esomar.blog.hu/api/trackback/id/tr81827462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bülbül · http://www.bulbul.hu/ 2010.03.18. 13:56:54

Nem kötözködésként, de esetleg jó lenne linkelni is az egyes szabályzatokat, személyek emailcímét, szóval használni a web2.0 lehetőségeket. Szóval a Code elérhető itt (www.esomar.org/uploads/pdf/professional-standards/ICCESOMAR_Code_English_.pdf) magyarul pedig itt (www.pmsz.org/download/EsomarKodex/EsomarKodex.pdf)

esomar 2010.03.18. 15:43:03

@bülbül: Köszönöm a segítséget!
A személyes adatokat inkább nem rakom ki (mint az e-mail cím), de kapcsoltam a bizottság lapját, így mindenki megcsodálhatja fizimiskájukat.
Különben az előző cikkemben a fiataloknak szóló új ESOMAR program egyes elemeit linkeltem, de nem nagyon kattintottak át.
Gondoltam nem olyan lényeges hát.
süti beállítások módosítása